Wednesday, 9 December 2015

Final Exam is Around The Corner

hello everybody.. lamanya tak update sini.. rasanya belog ni dah berdebu banyak sangat hingga penglihatan tuan belog samar-samar dan kabur-kabur seperti tak ada orang nak datang berkunjung.. huhu.. betul tidak?? hahaha.. joking..

***
aiyoyo... dah masuk bulan december kan? cepat betul lah masa berlalu.. macam baru kemarin je balik dari cuti panjang.. well, tak payah cakap lah memang dunia sekarang masa berputar terlalu cepat.. baru je tadi siang dah sekarang malam.. hahaha.. malam ni update belog sahaja lah kan sementara tunggu discussion dengan pensyarah jam 9 malam.. lewat sangat.. hari ni kena rush je la.. busy betul.. alhamdulilah another 2 days left to present our presentation then week 14 just tinggal nak refresh balik apa yang kitaorang dah belajar dalam semester III ni.. pejam celik, pejam celik rupanya dah nak masuk semester ke-4 dah kat sini.. kuliah kitaorang hanya seminggu lebih lagi.. minggu depan memang banyak kelas tak de.. semua tamat minggu ni.. tapi ada juga pensyarah yang semangat nak bagi tips exam.. daebak.. pas tu, study weekk.. awww.. dalam fikiran ni ingat nak balik rumah je cuti panjang.. balik rumah habiskan makanan.. hahaha.. hidup ni kena banyak berkorban.. nak cari part time sebenarnya.. semoga lah dapat kerja part time cuti ni.. tak juga menyusahkan ibubapa bila nak balik asrama selepas bercuti-cuti Malaysia.. kekekekek >,<

***
fatin kat UMS ni pun 4 tahun.. means ada dua tahun lebih lagi kot nak struggle... pas tu, merasa la pula alam baru.. alam pekerjaan.. hehe.. sem 8 insyaAllah kalau tiada halangan, fatin akan buat praktikal kat sekolah menengah pulak.. so, jangan fikir pasal praktikal2 dulu buat masa ni.. apa yang penting, fikir pasal exam yang akan datang.. nak improve result.. tu la dulu sem 2 keluar tanduk.. merasa dapat pointer nyawa2 ikan baru nak sedar.. hmm.. begitu lah pelajar.. sampai hostel, tidur,makan,tengok movie.. nak sangat study kat meja, semangat bukan main, sekali duduk je kat meja study tu, masyaAllah entah apa2lah yang dibuat.. ini semua cobaan.. haha.. 

***
kesempatan ni, fatin nak ucap Tahniah kepada rakan-rakan fatin sejak sekolah menengah sebab mereka dah habis study dalam bidang perubatan..iaitu SPA8.. tak ketinggalan juga dengan seseorang yang sentiasa bertakhta di hati ini "HUBBY" hehe.. congrates sebab dah tamat study.. semoga menjadi Nurse dan Medical Assistance yang berjaya.. fatin turut ucapkan kepada semua student medic atas kejayaan korang dalam menempuhi segala perit getir, suka duka, semasa berpraktikal.. bukan senang nak buat kerja-kerja begitu,, fizikal dan mental kena kuat.. kalau lah fatin masuk SPA8 hari tu, mungkin dah graduate dah bersama korang batch 2013.. hehe.. tapi apakan daya.. rezeki orang tak sama.. apa ja pekerjaan tu kena buat dengan ikhlas.. janganlah ada yang membanding-banding antara satu sama lain.. k.. congrates you alls...

***
hmm.. ubah topik.. ekekeke.. lamanya nak jam9.. nak balik bilik. seharian kena aircond..sejuk oh.. sudahlah hujan kan.. adehh... hmm, tak sabar nak habiskan semua ni..memang susah sangat nak buat ulang kaji.. masa study week nanti ni la kena struggle habis.. apalagi bila tau subjek semester ni sangat kick.. boleh tahan la juga.. mengarang panjang2 bukan main.. apalah nasib jadi student sejarah ni.. sudah lah fatin tak suka sejarah.. last2 dapat course ni lagi.. haha.. inshaAllah nanti fatin nak jadi Guru Sejarah yang sangat berdedikasi,aminn.. heee...

tadi time kelas Sosiologi Pendidikan, best sangat kuliahnya.. sampai sakit perut nak ketawa.. apa tidaknya.. pensyarah kitaorang tu suka buat lawak.. tetiba sedih pula hari ni kelas sosiologi tamat dan lepas ni,memang jarang dah jumpa pensyarah Sosiolgi.. santai je dia bagi kuliah kat kitaorang semua.. enjoy.. masuk dalam ingatan dengan mudah.. hee.. then, satu fatin paling ingat dan sampai bila-bila akan tersemat dalam kepala otak ni yang selalu pelupa.. 

Sifat seorang guru diwarisi daripada sifat para Nabi (bermula dari Nabi Adam hingga Nabi Muhammad)..

Siddiq =Benar
Amanah=Bertanggungjawab
Tabligh=Menyampaikan
Fatonah=Kebijaksanaan

that is why, pekerjaan Guru adalah pekerjaan yang sangat mulia.. tu sebab fatin nak sangat jadi Guru.. kita menyampaikan ilmu dapat pahala.. betul tidak? hehe

***
okey lah.. fatin rasa tu ja yang fatin mampu nak merapu kat sini hari ni.. mujurlah kan dapat online kat library kesayangan beta..hehe.. so, doakan fatin ya untuk final exm nanti,, huhu.. dah nak masuk semester 4 dah.. jiwa kena tabah.. hehe.. thanks for reading and mind come to visit my blog as often as you can ya.. papaiii.. see ya in the next entry (Much Love : Fatin Syaherah)

Saturday, 14 November 2015

F R I E N D S

Huh, so cold.. even when im wearing my jacket.. sometimes it will be so cold and sometimes it will be warm.. yes.. i meant it a lot..living in such cold place will make you fall asleep *frequently*..hoho..so tomorrow i will back to the hostel so it seem like i can't even have any free time to  open my blog again until i come back home during sembreak.. i hate the connection WIFI-students.. it doesn't work at our house.. i don't know why.. when i start to subscribe internet, the line was not really good.. stresss!! haha.. so the conclusion is just let you life at the room without any internet connection until you getting bored.. pity of me..hmm.. so hard to do some given works okay.. i pushed my self to go to the library or cafe E to do the assignment and it ruined my mood.. urghh..
never mind, forget about it. i don't want to talk about it anymore..even when i start talking about internet connection in our hostel especially block A1 ground floor well i think there's nothing we can do to solve the problems. so just keep quiet and chin up ^^

***
it's been 2 years already i've been separated with my old friend.. you know what? i miss them so badly..


i hope that one day, we will meet again.. hope so.. there is a difference between your old and new friends.. i can't deny that, since im in a Universiti, there is so much friends i have.. even my roommate and also my housemate being my close friend since im in a first year until now.. i really glad to met them all but i felt empty sometimes because i can't interact with them as when im with my old friends.. i also have a few close friends there, they're really kind to me, we always sharing each other.. but sometimes we have conflict all about assignment group but so far that is the only problem of us.. yeah.. it is true.. fact!! hehe.. but i love them also...such my old friend.. but i miss my old friend more.. uwaaaa... Anna, Eyla, Matul, Dadi and Meng2..


it's heaven when you got the same universiti with your Bff right.. but, hmm.. i don't have any.. then i got a new friend sometime im too sensitive because my friends didn't care about me.. sometime i felt like im being isolated.. everytime i told Diba "You don't even want to be my friend anymore".. so they ask me why you're so sensitive? oh i don't know why.. because they got a\the same hostel at KG.CD same room.. and i? stay alone, no one will accompany me to go to Cafe E to buy food and you know what? I feel LONELY.. sometimes i feel that they already forget about me. how i missed my first year.. that moment when i always go to Diba's room with As and Dila .. we always make a noise, we ate our lunch, dinner together even sometime we cooked together.. i always spent my time at Diba's room. oh i miss that moment where i can slept in other's room every night even when i also have my own room. hahaha.. nvm -,-

But, i really thankful that i also got a new roomate same course with me.. then we always walked together to the faculty .. haha. they're crazy you know.. i always laugh, laugh and laugh with my roomate because so many stories we can share together, and it so funny.. especially one of my roomate..we called her Pau.. she like to sing..everytime when she sang, i also followed her.. the other one is Lily. She really like to dance.. sometimes we dance together at the room.. then also Shien.. she so adorable.. she is a good advisor ever.. she like to give us advise especially when we take our dinner at 9PM so she will ask us "kamu baru mau dinner"? lol.. ahahahaha,... she's so caring.. touching :')

hmmm.. i will miss them soon when im graduated from UMS.. i think after i finish my Degree's, i want to pursue my study to Master's level and after that i want to take PhD.. ohh that dream.. hahaha.. inshaAllah.. everyone have their own dream.. i also have a dream.. one day i will be a Teacher, but soon maybe i can be a Lecturer.. who knows right? 

Ok then, i need to stop typing now and go to bed,.. really tired.. tomorrow will have 1 1/2 hours journey from Ranau-K.Kinabalu.. have a safe journey k for those who also come back to the hostel.. welcome back to campuss.. fighting.. week 10 already .. another 4 week lecture minus study week nah final exam.. arghhh.. i have to struggle from now on.. i must improve my result,..time fly really fast.. such when you flipped your book faster.. auchh.. 

So, don't forget to keep in touch yaa.. wish me luck for final exam at the end of December.. nerveous!! 

p/s : Help me to click my Nuffnang.. tq.. hehe.. don't forget to follow me.. will follow back soon!! thanks... 
Assalamualaikum.. good night..

Sunday, 8 November 2015

Rainy Day

im homee ^^ .. it's feel better now.. hikhik.. well, hai everyone.. it's been while since my last entry.. don't have even some time to update anything in my blog.. mianhe -,- haha.. sejak bila lah keluar perkataan tu ya.. K-Drama influence.. haihsss.. mood nak tengok K-drama tu kembali dah pulak dah .. time2 banyak kerja begini lah banyak dugaan datang.. salah satu tu hah tu lah..asyik layan drama padahal kerja bertimbun dah setinggu Gunung Kinabalu pujaan hatiku.. huhu..

Arghhh.. leganya sampai rumah.. budak2 U sekarang tengah cuti pertengahan semester.. syukur lah nak..balik Ranau, lahh pulaa semangat jadi lemah.. kalau boleh nak tidur je sepanjang hari.. sejuk gila.. berbeza kat K.Kinabalu.. panas.. bila balik Ranau, merungut sejuk pula.. ni lah manusia ni, tak pernah nak bersyukur.. dapat panas nak sejuk.. bila sejuk nak panas.. ahh.. tak tahu lah perasaan ni.. makin di layan makin menjadi-jadi.. lol.. 

Musim hujan pula sekarang kan.. biasalah hujung tahun.. hehe.. cuma susah nak gerak berurusan bila hujan ni.. basah sana sini.. terpijak lumpur al-maklumlah sis Fatin ni tak de kenderaan lagi so bila nak berurusan kat Pejabat Daerah kenalah pandai berdikari cari bas nak ke pekan.. asam garam kehidupan.. biasalah kalau masih belum ada kerja.. nak beli kereta ? emm tunggu lah kerja dulu nak.. jangan nak berangan dulu.. pa2 pun still bersyukur dengan kehidupan macam ni.. bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.. betul tidak? hehe..

Hmm... banyak nya tugasan nak settle sepanjang cuti seminggu ni.. means after sembreak, kita orang akan menghadapi midterm dan presentation.. perghh.. namanya juga minggu ke-10 .. cepatnya masa berlalu.. bulan 12 start exam.. Ya Allah.. risaunya tak dapat score.. tapi doakan yang baik2 je.. sem ni memang Fatin target sangat nak naikkan pointer memandangkan pointer semester lepas tak memuaskan hati so sem ni kena struggle lah supaya dapat maintain 3.5++ .. sedih juga lah result spoil habis sem II.. huhu.. kuat main kot.. haha.. 



hee.. tak tahu motif sebenar letak gambar bunga kat atas tu..layu lagi.. btw fatin memang suka sangat tengok bunga-bunga.. haha.. jiwa semula jadi perempuan kan? hmmm. fatin agak stress juga dengan tugasan semua ni.. kadang2 rasa macam tak sabar nak convo nak habiskan segalanya.. then melangkah ke alam pekerjaan sebenar.. well,,, lagi banyak kot kerja kalau dah betul2 jadi Cikgu.. heeee....

Never mind lah... yang penting fatin usaha buat yg terbaik.. untuk diri sendiri juga kan.. tak perlu nak ikut sangat cakap orang.. so, biarkan mulut orang mengata..
sekarang ni nak fikir bagaimana nak settle tugasan2 yang nak submit minggu hadapan.. sudahlah 
seminggu ni, fatin balik Ranau dalam beberapa hari je.. means Khamis nak balik hostel dah.. busy sangat lah.. aihh... sebelum final exam, mesti siap semuanya.. supaya dapat bagi ruang study time study week nanti.. may Allah ease everything.. aminn Ya-Rabb...

k tu je lah coretan hari ni.. saja nak update entry.. dan jangan lupa follow ye n klik nuffnang fatin sekali.. heheh.. k daa... see ya again.. Assalamualaikum..

Saturday, 19 September 2015

Kembali dengan assignment



it's been long seen my last entry.. so hai everybody. how's your day? wahh.. balik hostel ni kan.. terus sakit.. apa tidaknya.. jerebu sangat tebal.. until now on i still sick.. batuk2, demam kejap, flu, sore throat.. nasib lah belum banyak assignment kitaorang nak buat.. tapi tak lah nak lambat-lambatkan kerja.. lagipun keadaan macam ni membuatkan fatin tak semangat nak buat semua tu.. tak selesa.. tapi apa boleh buat,, nak tunggu sembuh, last2 kerja terbengkalai.. apapun tawakal ja lah.. 

*
*
*
masuk sem baru ni, memang bayak benda nak di urus.. nak urus bantuan pelajaran, biasiswa.. memang jenuh nak gerak situ sini.. kalau ada transport sendiri tak kisah lah kehulu kehilir.. student life katakan.. belajar dulu..bersusah-susah dahulu.. next time, hidup senang diri sendiri gembira.. memang agak tertekan hidup kat sini, semua benda kau perlu uruskan sendiri.. dah namanya pelajar kena lah berdikari sendiri.. paling fatin tak dapat nak focus sekarang ni ialah mengenai kursus yang fatin kena ambil sem ni.. pelajar dari course lain dah settle dah.. kitaorang still dengan keadaan yang terpinga-pinga.. masih loading.. -_-.. sudahlah balik2 drop add subjek.. aiii.. kepala pun ikut pusing dan pening tak lama nak pengsan lah ni.. sabar je lah.. baru-baru ni, ada satu subjek yang ditambah.. arghh.. stress nya.. memang jadual padat setiap hari.. plus tutorial .. kelas malam lagi.. memang fatin stress lah sem 3 ni. hehe.. subjek pun lebih kurang "kick" ya Allah .. Tuhan saja yang tau.. nak buat macam mana lagi.. pasrah je lah kan..

*
*
*
kemarin fatin dah siap berurusan di pejabat Hal Ehwal Pelajar dan Pejabat BKNS.. haha.. excited nak hantar sekali uwaa... banyak kesilapan yang fatin buat.. ya Allah.. kenapa lah jadi macam ni. cuai sangat.. dan untuk kali kedua, terpaksa berurusan lagi dengan kedua2 pejabat ni.. penatnya.. nak kejar masa .. tapi tak dapat kejar..,hehe.. biasalah. tu lah fatin dah kata fatin memang tertekan dan tertekan sangat-sangat.. huhh.. 

so, memang agak jarang dah fatin online sekarang.. paling2 pun online whatsapp.. busy dengan tugasan sebagai seorang pelajar... macam-macam benda nak kena fikir.. assignment oh assignment.. mengapa engkau hadir di kala diri ini telah melupakanmu? sekarang engkau lah peneman setiaku di kala sdih, kecewa, gembira, marah.. haha.. amboi berdrama lah sangat.. 

*
*
*


sory lah yaa pelawat setia blog fatin, sebab fatin tak dapat post new entry selalu.. kalau ada masa fatin akan lawat blog korang juga.. makasih banyak2 sudi singgah kat sini dan rajin-rajinkan lah tangan tu click banner nuffnang kat atas tu ye.. bantu org susah dulu. hahaha.. 

ok lah nak out dah.. fatin kat library ni.. tengah buat tutorial so busy tu tak dinafikan lagi.. see you guys next time.. keep in touch.. follow me k? will follow back.. Happy Weekend!!


Thursday, 3 September 2015

Student Life

Salam maghrib semuanya.. fuh, hari ni memang jenuh sangat packing barang nak bawa balik hostel.. memang hari yang sangat memenatkan.. settle itu ini, urus itu ini.. 

oh yaa.. Fatin agak confuse dengan student life ini.. masa sambung belajar tu la berlambak tawaran fatin dapat.. i mean tawaran sambung belajar kat tempat lain.. sebenarnya, fatin memang agak tertekan sedikit.. fatin tak tahu nak buat pilihan dan tentukan masa depan fatin sendiri.. boleh dikatakan segala apa yang fatin buat, khususnya sambung study ni memang fatin ikut saja arahan ibubapa.. sebab fatin tau mereka lebih berpengalaman tentang semua ni.. 

fatin memang tak minat nak sambung study kat Universiti ni tapi memandangkan memang minat fatin nak jadi guru, well fatin just accept the truth .. masa form six hari tu, fatin dapat interview SPA8.. fatin dapat dua tawaran antaranya :

i- Latihan Jururawat 
ii- Penolong Pembantu Pegawai Perubatan

tapi fatin tak pergi sebab ibubapa fatin tak galakkan fatin ambil Diploma.. sad life juga,, sebab fatin memang kena ikut arahan ibubapa 100%.. ibubapa mana yang tak mahu pilih yang terbaik untuk anak sendiri kan..fatin memang confuse sangat lah.. sometime, fatin rasa fatin tak ada arah tuju nak pergi.. semua orang lain yang aturkan untuk fatin.. memang fatin tak nafikan, fatin tak ada sedikit minat pun nak sambung belajar.. tapi rezeki yang Allah bagi tak boleh tolak...

Sejak hari tu, fatin teruskan sahaja form six hingga lah fatin dapat tawaran masuk Universiti.. orang kata, bidang pendidikan mempunyai masa depan yang cerah,, tapi tidak kah kita perasan bahawa begitu ramai budak pendidikan masa ni yang sedang menganggur? even dia dapat first class sekalipun? tu lecturer kitaorang bagitau.. kalau fatin masuk medic, fatin rasa memang fatin dah confirm dapat kerja tetap tahun depan.. kawan2 fatin yang masuk medic masa fatin form 6 tu, tahun depan dah nak kerja tetap dah.. at least ada kerja.. zaman sekarang kau nak pilih kerja? hmm memang suah nak survive.. fatin risau lah, graduate nanti fatin terpaksa menganggur :(( betapa sakitnya tu bila "duit poket kering"... hahahaha...nak bayar itu ini.. fuh.. fatin memang tak nafikan lebih ramai graduan Universiti yang sedang menganggur sekarang..

*
*
*
macam ni, beberapa hari lepas fatin check email.. fatin dapat satu email dari SPA8.. fatin telah dijemput untuk menghadri peperiksaan online separa perubatan.. fatin agak konfius sedikit.. fatin sekarang dah masuk semester III kat UMS.. fatin minta pendapat ibubapa fatin.. mereka kata tak payah lagi terima tawaran SPA.. teruskan sahaja ambil degree.. sekarang dah ambil degree tak payah sia-siakan lagi peluang yang ada.. yakin sahaja bila dah keluar nanti kat UMS , dapat kerja secepat mungkin.. sebab polisi kerajaan memang tak selalunya tetap.. kadang berubah .. so fatin rasa agak sedih juga lah sebab fatin memang tak ada pendirian langsung.. fatin nak teruskan pengajian kat U ni.. kalau fatin masuk medic, memang terpaksa fatin start Diploma.. so, sekarang fatin memang masih blur, fatin terpaksa terima pendapat orang tua.. huhu.. agak terkilan sebab fatin tak boleh nak buat pilihan sendiri.. fatin tetap tak dibenarkan ambil exam separa perubatan.. at least, kita kena pandai buat pilihan mana yang terbaik kan.. huhu.. 

*
*
*


tak pe lah.. Allah lebih tahu mana yang terbaik.. anggap sahaja Allah sedang menguji.. apapun, fatin akan teruskan pengajian fatin kat menara gading.. InsyaAllah.. doa baik2.. semoga Allah permudahkan segala urusan ^^




Wednesday, 2 September 2015

Time flies so fast


pejam celik pejam celik sekarang dah masuk bulan September dah.. tak sedar masa berlalu begitu cepat.. bulan ni fatin dah naik Tahun II semester 1.. 4 tahun menjadi mahasiswi, dan hanya menunggu 2 tahun lebih untuk bergraduasi.. kalau lah boleh kembali ke zaman kanak-kanak mesti best.. tapi masa tak mungkin boleh diundur.. sebab ia akan terus maju ke hadapan.. never look back.. just move on.. actually, banyak betul masalah fatin sejak kebelakangan ni.. yalah.. biasalah hidup remaja ni.. memang tidak lari dari masalah.. sometimes tu rasa nak give up.. letih dengan semua ni.. fatin sedar, semakin meningkat usia, di situ lah kita akan hadapi pelbagai dugaan.. dugaan dengan hidup sendiri.. betapa complicatednya hidup ni.. 

namun, ada hikmah atas semua yang berlaku.. hanya waktu dan masa yang akan menentukan segalanya.. that's why.. masa tu sangat berharga.. 



fuh,,, bila ingat pasal cuti yang kian tamat ke penghujungnya, rasa malas tu tiba2 muncul.. sebelum ni, memang agak stress duduk rumah tanpa buat apa-apa.. rasa sia-sia cuti fatin 3 bulan.. betapa panjangnya cuti tu.. seperti nak tunggu result SPM keluar.. plan nak kerja part time tak menjadi.. betapa hancurnya hati ini hahaha.. tak lah merana sangat jiwa ni asyik terkurung kat rumah.. 3 bulan cuti, memang 3 bulan juga fatin dalam rumah.. fatin jenis yang tak kuat bergaul, tak kuat berjalan.. memang sepenuh masa tu habis kat rumah.. tolong buat kerja kat rumah.. boleh dikatakan fatin menjadi "suri rumah tanpa gaji" kat rumah.. haha.. siapa lah nak gaji huhu.. 

sejak dulu, hidup ni rasa terasing dari orang ramai even dengan kawan sendiri.. fatin bukan tak diberikan kebebasan pun.. cuma fatin yang pilih jalan ni untuk menjauhkan diri dari orang ramai.. sebab fatin tak suka bersosial.. hehe.. dengan kawan baik sendiri pun memang fatin boleh kira guna jari berapa kali saja fatin keluar dengan mereka tu.. memang jarang keluar rumah.. tu sebab tertekan.. sometimes fatin rasa nak lari dari rumah, tapi kalau nak lari tu kemana arah tujuan fatin? memang tak masuk akal betul.

kawan-kawan kata fatin ni memang sangat pendiam.. memang fatin tak tahu nak bergaul.. sejak di bangku sekolah lagi.. fatin try nak ubah sikap fatin tapi memang tak dapat.. kadang kawan2 sekelas tegur kenapa diam saja, fatin just jawab dengan senyuman.. mesti orang yang dekat dengan fatin rasa bosan dengan perangai fatin ni.. entah lah.. tapi ramai orang yang start rapat dengan fatin, akan rapat dengan fatin walaupun baru kenal. fatin tak tahu lah betul ke tak, kawan2 fatin kata fatin ni seorang yang kelakar, kalau tengah nak bercerta tu memang mulut fatin ni lah paling kepoh.. haha.. ala-ala mak joyah.. wakaka.. 

sejak masuk UMS ni, boleh dikatakan perangai fatin dah berubah dari tidak tahu bergaul kepada seorang yang pandai bergaul.. cuma yang tak boleh diubah tu fatin memang susah di ajak ke mana-mana.. roomate fatin hari tu ajak fatin buat farewell party kat rumahnya pun fatin tak pergi.. fatin kesian pula kat roomate fatin tu, bukan fatin nak tolak ke apa ke.. cuma diri ni tak biasa pergi rumah orang.. didikan keluarga buat fatin memang tak reti nak bersosial.. kalau tak di didik dari kecil, memang fatin tak tahu lah perangai fatin ni macam mana.. mungkin lebih teruk dari perangai setan tu.. alhamdulilah, fatin syukur sangat fatin membesar dengan didikan sempurna.. tak lah buat malu ibubapa.. ^^

*
*
*
melalut pula cerita ni.. keluar dari topik sebenar.. ahaha.. cuti dah nak abis.. Ahad ni dah nak balik Kota Kinabalu dah.. nasib lah jarak dari kampung fatin ke K.K tu ambil masa 2 jam.. kalau tak, memang rasa macam cacing kepanasan lah duduk dalam bus berjam2.. 



back to basic.. Uni life.. yang korang rasa sangat free, sangat aman.. well, i tell you ya.. hidup di universiti ni bukan seperti yang korang sangka.. dulu masa sekolah menengah, buat kerja rumah memang mengeluh.. dan tak sabar nak melangkah ke menara gading.. mind set masa tu ialah kehidupan di U ni bebas.. escape class pun tak pa.. hah, tak pa lah sangat.. kalau kau tak hadir kuliah, bersiap lah dengan markah yang bakal kau dapat dari pensyarah.. sometimes, fatin rasa nak berhenti dari U.. sebab memang penat.. terpaksa berhadapan dengan assignment yang berlambak, presentation.. apa lagi bila kau dapat pensyarah yang sangat strict fuh memang tak ada chan nak bagi kawan kau sign kan kehadiran untuk kau.. how i miss my secondary school.. 

paling fatin tak suka kat U ni, bila pensyarah bagi kau assignment, assignment tu akan dibuat dalam kumpulan.. memang agak complicated juga nak buat group assignment ni. susah nak ada komitmen dan memang akan ada satu ahli kau tu yang akan jadi anak bulan.. hoho.. tu sebab komitmen ni sangat penting.. kau susah payah buat tak tidur hingga pagi, kawan kau sorang tu enak saja dia tidur tapi bila dah dapat markah, akan dapat markah sama rata even cuma kau yang bersusah payah nak buat semua tu.. hmm. apa yang penting, korang kenalah piliha ahli kumpulan yang boleh dipercayai.. tu lah cabaran kat universiti ni.. alhamdulilah, setakat ni fatin ok ja dengan group assignment fatin. sebab ahli kumpulan fatin memang rajin dan ada komitmen.. sometimes, bila stress dengan assignment yang berlambak tu, dan tak tahu nak start dari mana, so memang akan ada salah faham waktu tu.. tapi at least korang kenalah bersatu padu k.. hehe..

so now, hanya 3 hari lagi cuti, so nak start dah packing barang, fatin akan start semuanya esok.. semoga Allah hapuskan rasa malas fatin ni.. semoga semester III ni berjalan dengan lancar.. nak perbaiki diri dan juga perbaiki pointer exam.. semoga dipermudahkan segala urusan.. ok lah. fatin stop kat sini dulu ye.. jangan lupa follow ^^

Assalamualaikum, Salam Isya..



Monday, 31 August 2015

Souvenirs dari Europe Giveaway Contest

wah aktif sangat nak create new entry hari ni.. maklumlah sangat free, free dan free.. hoho.. actually, fatin telah dijemput untuk menyertai satu contest dari akak comel kita ni iaitu Jindrisska hoho.. siapa yang tak nak souvenirs dari luar negara kan? hahaha.. maklumlah fatin belum pernah menang lagi mana-mana contest yang fatin pernah join sebelum ni.. so nak try la contest kakak kita sorang ni.. kot2 dia bermurah hati nak fatin jadi pemenang terpilih.. hahaha (angan2 lebih kot)..

"Souvenirs dari Europe Giveway Contest"

ahemm.. sebelum tu fatin nak cerita sikit. fatin rasa sangat jealous lah dengan orang yang dah banyak pengalaman travelling ni.. fatin tak pernah travel mana2 tempat lagi *berhuhu sama2 kalau ada yang senasib dengan fatin" .. alasan utama ialah fatin masih student dan duit belum ada nak travel ke destinasi impian fatin.. korang nak tau tak?? hehe.. *perlu juga bagi tau? ish3" kalau fatin dah kumpul banyak duit, tempat pertama fatin nak pergi ialah Mekah.. kalau tak pun fatin akan dahulukan ibubapa fatin naik haji.. inshaallah.. besarnya impian. hanya mampu merancang tapi Allah lebih mengetahui.. huhu..

*
*
*
back to the topic.. korang rasa apa ya souvenirs yang kak Jindrisska kita nak bagi eh? tertanya2 pula.. hahaha.. tak sabarnyee.. korang yang nak join hah jom click banner ni beramai2.. mana tau anda adalah pemenang bertuah??


tapi korang kena ikut syarat2 contest ni tau.. kalau tak cukup syarat berhuhu lah sambil tengok pemenangnya ,, hahah.. just kidding...

*
*
*
nak tengok apa syarat? click banner kat atas tu dan anda akan faham bagaimana nak sertai contest ini.. souvenirsnya pula adalah pelbagai yang didapati dari beberapa tempat yang berbeza.. untug lah kak dapat melawat negara orang jauh2 nun di sana.. mesti best sesangat kan?? jelous lah.. haha..

eh tak boleh jelous2.. belajar rajin-rajin, dah dapat banyak savings nanti boleh lah tunaikan impian tu.. tawakal sahaja.. hehe.. 

sekali lagi fatin nak bawa korang semua join ni ye.. rugi dan menyesal tak join nanti due date dah abis, hahahaha je lah.. hehe.. amboii..banyak sangat gelaknya.. waduh.. ok lah fatin stop kat sini lah.. kalau tak stop, merapu banyak2 korang baca panjang2 nanti mata pun dah tak tentu hala kemana nak perginya kiri kanan kiri kanan.. so that's all.. see ya in da next entry ..

~Salam Maghrib~

Assalamualaikum..

Bantuan Pelajaran Tunku Abdul Rahman

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-58 seluruh Malaysia.. Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Fatin tak nak sentuh banyak soal politik ni.. so just keep quite and smile.. hoho..
oh lupa pula.. hari ni birthday adik fatin lah pula.. tapi kita memang jarang celebrate birthday sebab tak wajib pun kan .. so just wish je la doa yang baik2.. hehe..
Happy Birthday my little brother Aiman Hariz !! 31-08-2015 !!
*
*
*
ada tak adik2 junior yang bakal masuk mendaftar kat Universiti esok? Fatin rasa kalau pendaftaran pelajar baru untuk Universiti Malaysia Sabah akan dibuka pada hari esok.. 1 September 2015 sesi 2015/2016.. so fatin nak ucapkan Tahniah kepada adik2, kakak2, abang2 yang berjaya mendapat tempat di Institut Pengajian Tinggi ya.. all da best selama bergelar student IPT.. hahaha..
mungkin ada adik2 junior yang risau tentang kos perbelanjaan yang tinggi.. yuran pengajian, yuran asrama, sara diri..bagi kita yang datang dari keluarga yang tidak berkemampuan boleh lah try memohon mana-mana biasiswa ye.. yang penting isi je.. dapat tak dapat belakang kira yang penting kita usaha ..
yang fatin nak share kat korang ni adalah mengenai Bantuan Pelajaran Tunku Abdul Rahman.. permohonan ni dah dibuka dan fatin pun baru nak mohon sebab time first year kurang pengetahuan mengenai bantuan pelajaran ni.. tak salah share info penting.. 




Syarat-syarat permohonan :

  • Warganegara Malaysia
  • Pelajar berdaftar sepenuh masa dalam sebarang pengajian Ijazah Sarjana Muda di IPT tempatan
  • Berlatarbelakang keluarga miskin
  • Pemohon yang sedang menerima bantuan kewangan (pinjaman) masih layak memohon
Tarikh permohonan dibuka : 01 September 2015

Tarikh permohonan ditutup : 30 September 2015


junior2 yang nak mohon bantuan pelajaran ni boleh terus masuk link yang fatin underline kat atas tu ya atau just click gambar tu.. :)) semoga permohonan kita diluluskan.. 

yang dapat masuk UMS tu, fatin ucapkan Tahniah sekali lagi ^^ selamat menempuhi MSM yang super duper fantastic, amazing, awesome dan of cos memang penat lah seminggu.. hahaha.. rajin-rajin lah nasihat diri tu supaya tak selalu ke wanbe (one borneo) haaa.. tu la lokasi utama kalau kelas cancel.. berjimat cermat amalan muli.. wahaha :))

sekian dan papaii~


Sunday, 30 August 2015

I need part time job

selamat malam semuanya.. dah abis tengok af2015 ker? hehe.. fatin tak tengok pun.. huhu.. melepak kat facebook, twitter, dan blog. apalah sangat nak dibuat dengan rutin harian yang sangat membosankan setiap hari? 

suddenly, i miss my campus.. huh, even i hate it before, and always.. but sometimes im gonna miss my classmate, my lecturer and whatsoever that is all about "studies".. semester break is almost over yet i still not packing my stuff.. it is too early you know.. haha.. oh i forget, that my dad couldn't send me back to the hostel as he told me before.. uwaa.. i just wanna cry... just be independent girl.. what about my stuff? my luggage? is there any handsome guys will help me bring my things i mean it's quiet heavy you know.. hahah.. well girls matter.. only girls will understand about this.. so you guys, stop complaining.. 

okey.. stop about it.. just forget about new semester for a while and spend your holiday wisely so that you'll never be "homesick" at the hostel.. chinggg ^^


sebenarnya, sebelum bermulanya cuti semester ni, fatin dah plan nak buat kerja part time.. susahnya hidup jadi penganggur yang masih belum berjaya ni... hehe.. at least ni, bila kita menganggur adalah juga kerja part time kan.. tapi ni fatin langsung tak ada pengalaman sekalipun untuk kerja part time.. huh.. memang nak cari kerja even kerja part time memang susah ke? fatin dah usaha cari kerja sambilan masa cuti ni tapi langsung tak dapat.. hoho.. sedihnya.. mengapa mesti full time kerja? sedihnya..sudahlah makan minum kat rumah ibubapa tanggung.. well, im a little bit shy ok.. malu asyik hidup bergantung dengan orang tua.. dah 21 tahun dah weii.. tak ke memalukan tu? cuma yang susah sekarang tu je la.. nak dapat kerja..memang mencabar hidup zaman ni. perlu pengorbanan yang bukan calang2.. sampai bila nak hidup goyang kaki kan.. hemmm...

fatin rasa fatin nak buat kerja part time kalau dah start semester III ni.. mujurlah UMS tu dekat dengan shopping mall 1B je.. mustahil tak ada kerja part time kat 1B tu kan. fatin nak try juga.. nak kumpul duit sendiri.. memang bila kau jadi student ni, kau perlu usaha sikit.. lain lah kalau kau sepenuhnya bergantung dengan kemewahan yang ada pada ibubapa.. fatin ni memang orang susah pun.. nak bangkit dari kesusahan tu bukannya senang.. perlu semangat yang kuat.. that is why i need part time job so badly, tak juga nanti meminta2 kat ibubapa.. 
nak kerja every weekend je lah. tapi ada ke tak yang nak ambil kerja kalau hujung minggu je? fatin rasa ada kot.. peduli lah classmate fatin tu nampak fatin kerja kat mall tu.. patut malu kalau bermewah2 guna duit ibubapa.. yang bukan duit usaha titik peluh kau sendiri.. betul tidak? hehe.. 
fatin berharap lah snagat jadual tak padat.. even memang memenatkan kerja sambil belajar, tapi hidup kena teruskan.. sejauh mana kita sabar, inshaallah, akan ada kesenangan yang datang..

*
*
*
selain tu, korang rasa kalau fatin nak buat bisnes online tu berbaloi ke juga ye? sebab fatin selalu buat sale on9 hasil dari dropship yang fatin buat .. tu lain kira la tak payah nak post barang.. fatin nak buat perniagaan online sendiri... fatin rancang nak jual tudung dulu.. berbaloi ke korang rasa? fatin tak yakin.. fatin dah plan nak borong tudung dan jual pada kawan2 kat U, dan customer area Sabah terutamanya.. hmmm.. risau pula nak borong awal kalau tak yakin.. kena perlu atur strategi.. fatin ni lack sangat dengan strategi.. hehe.. huh.. confuse nya.. inshaallah,, nak fikir dulu..memang fatin suka sangat buat bisnes tapi belum ada rezeki.. so start dari bawah je la.. huhu.. 

okey lah,, lewat dah.. time to sleep ^^ jumpa lagi entry lain ye.. sorry la blog fatin memang lebih kepada personal blog.. so harap korang tak jemu nak baca ye.. sudi2 lah follow blog fatin k.. nanti fati akan follow balik uolss semua .. tataa for now :)



Saturday, 29 August 2015

Feeling confuse T_T

huh.. lebatnya hujan petang ni.. eh baru kemarin fatin post pasal "gegaran last bulan lepas, dan berharap tidak ada gegaran susulan lagi" .. tetapi, Allah lebih mengetahui segalanya.. semalam at around 7 o'clock gitu la kalau fatin tak silap.. rumah seakan2 bergoyang .. tapi fatin tak peduli pun sebab maklumlah rumah fatin memang ramai budak2 kecil .. bila berlari2 kat atas rumah memang begoyang habis lah rumah ni.. bila cek facebook, nampak post kawan2 tentang gegaran susulan kat Ranau tadi.. tapi kenapa fatin tak rasa ya? hahahah.. maybe sebab ingat budak2 berlari kot.. heh.. lupakan je lah.. apa yang penting doakan la keselamatan kitaorang kat Sabah ye.. semoga di jauhkan dari perkara yang tidak baik.. sebarkan aura positif.. hehe.. 

jom kita berthrowback .. fatin nak throwback gambar fatin time first year semester II kat UMS.. hahaha.. perlu juga ke? 

*
*


jeng-jeng.. haha.. lepas graduate nanti Fatin akan jadi Cikgu .. semoga semuanya berjalan dengan lancar.. -sebarkan aura positif- wuuwuu.. sebab apa? emm sebab tak semestinya kita yang ada degree ni sudah tentu dapat kerja.. tu yang fatin risau sangat... dulu dah dua kali dapat tawaran SPA8 tu... fatin dapat Jururawat dan Medical Assistance.. fatin confuse nak pergi ke tak nak sebab masa tu fatin dah nak graduate dah untuk form 6.. selangkah ke menara gading so memang fatin bingung sangat time tu..

maklumlah juga fatin ni memang tak suka kos perubatan.. fatin tak tau lah kenapa..bagi fatin, jadi student medic ni kena tempuhi pelbagai cabaran.. fuhh.. even nak jejakkan kaki ke hospital pun fatin tak sanggup. kadang sakit fatin diam sebab tak nak ke hospital.. hehe.. bukan fatin nak memilih sangat tapi fatin memang tak boleh fokus study kalau kos yang fatin ambil tu fatin tak suka.. ikutkan gerak hati sendiri kan? nanti menyesal tak boleh diundur lagi.. sob sob..

dari dulu, sejak fatin umur 5 tahun lagi (ha jangan sangka budak 5 tahun tak ada cita2, haha) fatin dah berazam nak jadi cikgu...fatin memang suka sangat mengajar budak-budak kecil ni khususnya budak-budak tadika.. comel je fatin tengok.. 
lepas tamat form6, fatin apply kos pendidikan.. fatin percaya Allah dah aturkan jalan yang terbaik untuk fatin, Alhamdulilah.. segala usaha fatin tak sia-sia bila dapat tawaran kos yang memang bidang fatin nak ceburi sejak kecil iaitu bidang Pendidikan.. 

Start masuk kat Universiti Malaysia Sabah, memang fatin rasa janggal sedikit sebab fatin masih tak faham dengan sistem pemarkahan, pencapaian dan penawaran kursus.. fatin agak confuse juga "eh keluar U nanti nak jd guru apa lah?" haha.. tu fatin selalu fikirkan.. sebab time isi UPU hari tu pun Fatin apply Pendidikan Dengan Sains Sosial.. fatin apply je.. fatin tak tau pun nanti subjek apa yang fatin akan study.. masuk je UMS baru lah fatin tau, yang fatin major subjek Sejarah dan minor subjek Geografi.. 

sebelum tu, semester 1 kitaorang belum ada pemilihan major dan minor lagi.. semester II baru lah penentuan major/minor.. sem III ni dah confirm dah fatin akan ambil major sejarah.. hoho.. lagi sedih, fakulti kitaorang tak ada pengambilan junior .. 2tahun akan datang baru buka penawaran untuk kos pendidikan sains sosial .. mengapakah?? memang lambakan guru meh sekarang?? sedihh -sebarkan aura positif-

fatin memang tak suka sejarah mahupun geografi.. sejak dulu, fatin nak jadi guru sains or matematik.. tapi rezeki Allah tu luas sangat.. biarlah Allah yang tentukan. kita sebagai hamba-Nya perlulah sentiasa bersyukur.. bukan senang nak dapat sambung degree.. ramai yang nak sambung degree tapi tak ada rezeki.. so fatin kenalah bersyukur.. tak boleh memilih sangat.. even fatin tak suka subjek fatin tapi biarlah redha je lah.. semoga fatin cepat2 jatuh cinta dengan Sejarah.. walaupun fatin tak suka politik.. tapi apa boleh buat.. kan? 

-apalah nanti anak murid akan tanya kat fatin ye? maybe mereka akan tanya soalan bonus kut.. mengapa Cikgu fatin kecil? arghh memang dari dulu fatin dah masak dengan soalan tu.. hahaha-

*
*
*
pasal result pula.. fatin rasa so far ok jer result first year.. minggu depan naik second year dah.. dah jadi senior lah pula ye.. hahaha.. tapi fatin rasa nak kurangkan tidur dah lepas ni.. huhu.. nasib pointer turun sikit je sem II.. amaran buat diri yang selalu leka.. hehe..harap semester III fatin jadi budak baik lah.. betul kata pensyarah fatin tu.. sem I memang belum keluar lagi tanduk tu.. sem II nah start dah tanduk tu keluar.. hahaha.. escape lect.. sehhh.. memang tak berbaloi langsung keluar duit beribu2 untuk tanggung kos pengajian kalau tak da usaha nak perbaiki diri.. mungkin fatin patut dikaunselingkan lah kali.. hehe.. tapi alangkah baiknya kalau kesedaran tu ada dalam diri kita.. 

*
*
*


Bakal-bakal pendidik sekolah menengah.. inshaallah .. all the best my classmate..

another 3 years to go.. then freedom.. tapi masih panjang perjalanan untuk melangkah ke alam pekerjaan.. kawan2 fatin yang masuk maktab selepas SPM maybe dah nak graduate dah tahun depan.. kawan-kawan fatin yang ambil medic pun tahun depan kerja tetap dah.. tu sebab fatin sebut sekali lagi.. Rezeki orang tak sama.. ada yang cepat ada yang lambat.. apa yang penting, tawakal mohon Allah permudahkan segala urusan.. hehe.. 

Notes :
walau banyak masalah yang menimpa.. jangan terlalu meratapi kesedihan tu.. senyumlah sebab setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. 

Tu je coretan untuk petang ni.. jumpa lagi entry seterusnya.. Assalamualaikum ^^


Friday, 28 August 2015

Khasiat Buah Lemon

huh.. panasnya hari ni kan?? hehe.. im sweating all the time.. waduhh.. usually my hometown is a little bit "chill".. hehe.. sorry for my vocabss.. yeahh.. i mean it alot.. selepas gempa bumi yang berlaku di daerah fatin iaitu Ranau, dan fatin kurang pasti bila kali terakhir gegaran tu berlaku, tapi apa yang pasti keadaan suhu di Ranau berubah secara drastik.. suhu semakin meningkat.. memang panas betul lah.. kalau time2 macam ni, sekarang jam menunjukkan 12:18 ptg sememangnya walaupun cuaca sini panas,tapi suhu tetap sederahana sejuk.. semuanya berubah .. sedih tu memang ada.. tak sesejuk dulu.. berhuhu la di rumah setiap hari dengan kipas..hehe..
*
*
*
back to the topic.. sebenarnya fatin nak share satu benda kat korang.. pasal khasiat yang terkandung dalam buah lemon ni.. maklumlah tadi google cari tips untuk hilangkan sakit kepala.. susah fatin nak explain sakit kepala fatin ni..fatin memang jarang ambil ubat-ubatan kalau sakit ni.. boleh dikatakan dalam setahun tu, belum tentu ada sebiji ubat yang ditelan.. fatin memang tak suka makan ubat.. lebih rela try ubat tradisional daripada telan ubat-ubat tu.. hehe..hmm.. cuaca panas ni buat fatin migraine.. masa meng"google" tu jumpa la satu artikel yang berkaitan dengan lemon.. so fatin rasa lebih berfaedah fatin share juga kat sini.. bukan semua orang rajin nak baca info berkaitan kesihatan ni,, so kalau nampak post ni, baca la ye.. hehe.. 
*
*
*
ada tak yang masih tak kenal buah lemon? hahahah.. just kidding lah.. budak umur 5 tahun pun dah kenal lemon apa lagi kita yang dah hidup bertahun-tahun ni.. 
menurut apa yang fatin baca mengenai Lemon ni, lemon sangat terkenal dengan khasiatnya iaitu sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat dan lemon juga dikatakan sebagai kuasa untuk boost immune system..Lemon juga bertindak sebagai "Ubat Kurus" kerana ia membantu dalam proses pencernaan dan pembersih hati..

Apakah kandungan yang terdapat dalam sebiji Lemon?? 

  • Asid Citric
  • Calcium
  • Magnesium
  • Vitamin C 
  • Bioflavonoids
  • Pectin
  • Limonene
ketujuh2 kandungan yang terdapat dalam sebiji Lemon ni mampu meningkatkan sistem imun kita dan dapat membantu melawan sebarang jangkitan.

Oleh itu, adalah lebih baik kita minum air lemon setiap pagi kerana ada 12 kebaikan yang tersembunyi disebalik si kuning yang comel ini..


Kebaikan dan faedah air lemon kepada kita :

  • Minum air lemon sebaik sahaja bangun dari tidur boleh melegakan dan mengelakkan masalah penghadaman seperti kembung perut, gastrik dan pedih ulu hati.
  • Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan pembersihan yang baik kepada hati, buah pinggan dan darah. Secara umumnya hati bertindak untuk perkumuhan dan penapis. Apabila ianya dibersihkan maka kita akan lebih bertenaga dan bersemangat dalam melakukan sebarang kerja.
  • Minum air lemon pada waktu pagi juga membekalkan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh.
  • Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh besifat alkali dan membuang asid dalam badan.
  • Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.
  • Air lemon membantu meningkatkan kesihatan kulit kerana lemon mengandungi vitamin C yang membantu memperbaiki kesihatan kulit. Lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.
  • Lemon juga mempunyai sejenis flavonoid yang dipanggil Limonoid Glucosides. Kajian mendapati bahawa flavonoid yang ada dalam lemon mempunyai ciri-ciri karsinogik yang boleh membantu mengelakkan barah.
  • Air lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil.
  • Ciri-ciri antibakterian yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak.
  • Air lemon juga berupaya membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan.
  • Ada sumber yang menyatakan bahawa lemon dapat membantu membakar lemak dan membatu untuk kurus.
  • Air lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang boleh membantu mengurangkan bau badan.

sebenarnya Lemon ni mempunyai banyak khasiat yang mana masih terdapat masyarakat yang tidak mengetahui akan kandungan khasiatnya.. so bolehlah amalkan minum lemon tiap pagi.. inshaallah.. 

huh, lengan dan penat menaip so fatin stop kat sini dulu ye.. selamat membaca.. hoho..




~

Friday, 21 August 2015

Counting Days

cuaca yang baik hari ini.. apa khabar semuanya?? well, im back.. today im free.. free from everything.. nothing to do, and of course i just spending my time promoting my dropship because this is the only time i have since i was babysitting my little cousin while my aunt's goes to her school for teaching.. so today, my little cousin doesn't come here because maybe my aunt take care of them .. so it's time for me to rest..hehe.. it's ok.. 

*
*
*

it's 21th now.. so this means that i just only have another 15 days left spending my holiday at home.. huh, how's bad separating with family for a long time.. even, a month for me living far from my family is such a nightmare, i wonder how lonely i am without family.. when i come back to the hostel, sure i will miss our home.. but, this is the way i already choosed, so just keep my heart strong and patience because the only one who knows and understand me very well is only Him.. He absolutely will guide me in this short life.. i live my life is not to impress anyone.. I just want Him to blessed me for everything i did especially for my family.. i just an ordinary girl.. we just live in a simple life.. :-)

*
*
*

but..... im still not packing my stuff.. pity on me..my dad could not send me back to the hostel.. so i should be able to find a bus to Kota Kinabalu by my own self..huh.. this is absolutely makes me very tired..hahaha.. how lucky i am for this upcoming semester because of what?? haha.. now my dorm is in the ground floor.. so relaks..no stairs for one year.. it's must be good walking to the cafe 3 times in a day.. hahah..others interesting is you know what?? i already knew my roomate.. each room will have 4 person..exclude me, so i have 3 roomates.. two of them are my classmates, another one is still "mystery".. hoho.. i hope so, we can be a good roomate, family and friend.. hehe...still i miss my ex-roomate -Hana,Ipah,Yaya- i hope i will meet them again and makes a stupid jokes and crazy things together like we did it before.. will always remember them even we're not roomate anymore..

*
*
*

so that all for today fellas.. sory, i don't have any idea what to post about.. my mind is empty.. haha.. nothing interesting story about my life .. so then just read my post.. don't forget to follow me k.. see you again in my next entry.. daaa~

Monday, 3 August 2015

Belajar bersyukur apa yang kita ada


petang-petang ni sesuai buat motivasi diri sendiri dan juga kepada orang lain.. daripada asyik baca gosip artis jom kita motivasikan diri sendiri.. lebih banyak faedah kita perolehi daripada mengata keburukan orang lain.. sama erti menjaga tepi kain orang lain.. ^^ 

***
topik kali ni ialah tentang erti "SYUKUR".. 
tatkala kita hidup serba mencukupi, terdapat lagi golongan lain di sana yang hidup serba kekurangan.. sering kali ada antara kita yang mengeluh nasib masing-masing.. hidup sederhana tapi tak bersyukur tetap juga nak hidup macam orang berada.. walaupun hidup kita tak setanding dengan golongan berada di luar sana at least kita masih boleh bernafas, masih dapat menjamah makanan yang kiranya orang berada pun jamah dan masih mampu meneruskan hidup tanpa bantuan orang lain,, sedangkan orang yang hidup susah inginkan kehidupan macam kita.. sedarkah kita?? 

kadang fatin pun macam tu juga. berfikiran sempit.. hidup fatin tak lah senang sangat tak juga susah.. boleh kata hidup ala kadar saja.. tapi kadang-kadang diri ni meronta kenapa lah hidup susah macam ni?? exactly no.. sebab apa?? susah apanya kalau masih ada kemampuan nak beli keperluan harian kan?? so be grateful for what you have.. mungkin lain kali Allah akan tarik nikmat tu yang menyebabkan kita menyesali akan segala keluhan, ketidakpuasan hidup dan juga ketidaksyukuran kita keatas nikmat-Nya.. pesan pada diri syukur lah apa yang kita ada sekarang.. sebab ada orang lain yang inginkan kehidupan seperti kita walaupun sederhana saja..


***
ada orang kata D.U.I.T bukan segalanya.. ia tak oleh beli kebahagian.. tapi dunia moden zaman sekarang perlu duit,,duit dan duit.. golongan tidak berkemampuan lebih memerlukan sedangkan kita mengeluh dapat gaji sedikit tetapi bagi mereka yang susah jumlah RM200 tu sudah buat mereka mengucapkan syukur sebab mereka lebih tahu betapa peritnya hidup, sengsaranya hidup tidak memiliki apa-apa.. that's why be grateful for what you have..

***
ada orang kata pakaian tak cukup.. setiap bulan bahkan setiap minggu nak beli baju baru sebab apa?? alasan tak ada baju lain nak pakai jalan.. tapi orang yang susah di luar sana bagi mereka sehelai baju sudah cukup untuk menutupi tubuh dari kedinginan malam.. mereka tidak memilih sebab mereka sedar betapa susah nya hidup jika terlalu memilih.. alangkah baiknya jika kita memberi pakaian yang masih elok yang tak digunakan kepada mereka yang memerlukan kerana tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.. betul tidak? so be grateful for what you have ..


kadangkala kita terlalu riak dengan nikmat Allah sehingga kita menunjuk-nunjuk kemewahan yang kita ada lalu pada masa akan datang nikmat tersebut lesap bagai banjir yang menenggelami segala daratan.. sebab apa?? sebab kita tidak bersyukur dengan nikmat Allah.. malah kita lebih memilih untuk menjadi riak.. mohon dijauhkan daripada sifat riak.. Amin ya Rab..

Ada juga golongan yang sentiasa tidak berpuas hati dengan nikmat yang Allah berikan kepada orang lain.. ini menyebabkan berlaku dendam sesama manusia, iri hati, dengki dan sombong.. sedangkan semua nikmat yang kita dapat semua dari Allah.. mengapa harus tamak akan nikmat duniawi?? orang susah malah lebih bersyukur dengan nikmat yang mereka perolehi daripada orang yang hidup serba mencukup kerana mereka tidak akan puas hati sekiranya ada orang lain mendapat nikmat lebih dari apa yang mereka perolehi.. dan suatu masa akan datang Allah akan tarik semua nikmat itu sekelip mata dan baru lah kita sedar bahawa sedikit nikmat yang Allah beri tu adalah sudah cukup memadai daripada langsung tidak memperolehi apa2.. so that's why bersyukurlah kerana Allah limpahkan rezeki yang banyak kepada kita..

semoga dijauhkan dari sifat hasad dengki, sombong dan riak.. Amin ya Rabb..

***
demikianlah motivasi petang ini yang ianya mungkin akan menyedarkan kita agar lebih mensyukuri nikmat yang Allah telah berikan pada kita semua.. kadang rezeki tu cepat dan lambat.. bersyukurlah atas segalanya walaupun sedikit ^^

Sama-sama perbetulkan diri.. 
tu sahaja entry petang ini.. jom kita minum petang dulu.. apa pun kesusahan yang berlaku pasti ada penawarnya.. janganlah bersedih.. senyumlah selalu.. ^^ 



Sunday, 2 August 2015

"Saya Nak Masuk Bloglist Lyssa Faizureen Bulan Ogos 2015"

Morning fellass.. sarapan sanggar pisang plus coffee pagi ni sudah buat perut rasa bahagia.. hehe.. tetiba pula scroll kat dashbord td nampak post pasal segmen kak Lyssa kita tu.. so macam tertarik (bila lagi nak masuk kat bloglist kak Lyssa kan) hehe.. i want to join this segmen.. !!

****



Blog saya mengenai peristiwa-peristwa yang berlaku dalam hidup saya setiap hari yang mana ianya akan memberi banyak pengalaman baru, pengajaran dan tauladan kepada sahabat-sahabat saya di blog agar lebih menghargai hidup walaupun dalam keadaan susah mahupun senang. 

p/s : menarik bukan?? kalau berminat nak join click je banner kak Lyssa tu.. jom lah join ramai2.. :-) 



Monday, 27 July 2015

Ranau EarthQuake

Huhaii.. fellas im backk.. before that.. please help me to click all the links below :
My Savings I
My Savings II
My Saving III
My Saving IV
done clicks?? hoho.. thanks so much fellas.. you click mine then i'll click your's back.. hehe.. 
****
Hari ni fatin nak share tentang gempa bumi yang berlaku kat Ranau semalam.. tidak lain tidak bukan, daerah Fatin sendiri.. masa tu fatin sedang tengok tv selepas siap online malam semalam.. tidak lama kemudian, dalam jam 12:10 pagi macam tu... Ya Allah kuatnya gegaran tu.. terasa jantung bagai nak jatuh.. hal yang paling menambahkan kekalutan waktu tu, bila fatin, depan mata sendiri.. ruang tamu atas kitaorang tu bergerak kiri ke kanan sebanyak 2 kali.. masa tu dah tak ingat benda lain dah.. kerusi yang tempat fatin duduk tu pun kat bawahnya terasa betul bunyi tanah seolah-olah tanah tu sedang bergelut sesama sendiri.. memang dahsyat sangat kekuatan gempa tu semalam.. sebab sebelum ni fatin rasa juga gegaran tu yang pertama kali.. kat UMS.. time tu fatin tak ada kat Ranau.. so, maybe rasa gegaran kat ums dan kat Ranau ni berbeza sangat.. gegaran pertama yang berlaku adalah 6.2 skala ritcher.. kuat sangat kan? dalam bangunan tinggi tingkat 3 tu rasa berderau darah fatin bila pertama kali berhadapan dengan situasi macam tu.. 
So, fatin rasa gegaran kat Ranau time tu lebih kuat.. sedangkan jam 12:10 pagi tadi tu pun dianggarkan gegaran susulan tu berlaku lebih kurang 4.7 skala ritcher sahaja tapi tu dah cukup buat jantung fatin gugur.. huh.. dan sekarang baru fatin sedar, ketakutan penduduk Ranau terutamanya memang pada waktu tu dalam situasi yg sangat bahaya... fatin pun tak tahu nak explain..ingatkan gempa bumi tu dah tak ada dah.. tapi Allah lebih tahu segalanya.. mungkin ia adalah satu amaran kepada kita semua.. semoga di jauhkan daripada benda yang tidak baik.. 
 
KUALA LUMPUR: Satu kejadian gempa bumi lemah berukuran 4.7 pada skala Richter berlaku di Ranau, Sabah pada jam 12.10 tengah malam tadi. Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa itu berpusat di 6.1 darjah Utara dan 116.6 darjah Timur, 16 kilometer ke Barat Laut Ranau. "Gegaran akibat gempa bumi itu turut dirasai di (kawasan lain di) Sabah," menurut kenyataan itu.


Semoga semuanya dalam keadaan selamat.. Aminn.. 


 

Sunday, 26 July 2015

Random Post

haii?? blogwalking over here?? hehe.. same time with me.. the owner is here right now.. hehe.. well, sementara tu.. boleh tolong fatin tak?? hehe.. simple je .. tolong klik link ni semua ye..

Tabung Pelajaran Fatin part I
Tabung Pelajaran Fatin part II
Tabung Pelajaran Fatin part III

Dah klik?? hehe. makasi.. korang memang reader(s) Fatin yang sangat setia.. hehe.. bantu membantu amalan mulia.. tu sebenarnya tabung kawin ehh sory salah.. tabung pendidikan Fatin.. haha. . side income Fatin je tu.. huh.. fikir pasal duit ni memang buat kepala jadi pening.. orang kata duit bukan segalanya.. huh.. susah juga nak cakap kan?? sekarang ni semuanya perlu duit.. nak sambung sekolah, sara diri, memang tak boleh survive lah kalau duit tak ada ni,, hmm.. graduan macam Fatin ni yg sememangnya memerlukan duit yg banyak untuk bayar yuran setiap semester, lain dengan duit poket lagi.. perghh.. memang mencabar lah hidup jadi pelajar Universiti ni, . alamatnya makan meggi je lah setiap hari.. tak baik juga asyik menjamah meggi sebab hah memang lah tak baik utk kesihatan .. adoii.. nak buat macam mana lagi.. terpaksa berjimat.. Fatin bukannya orang senang . . inshaallah suatu hari nanti Fatin boleh buktikan usaha Fatin semuanya tak sia-sia.. bak kata pepatah "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian" . . hidup tak semestinya senang .. yang senang tak selamanya senang dan yang susah tak semestinya susah selamanya.. but it depends on your own effort.. betul tidak?? 

***
hehe.. so maybe tu je dulu post Fatin ye.. just a short entry and will come back again for new sharing idea.. just wait for me and keep in touch.. ching~

Monday, 20 July 2015

Selamat Hari Raya Maaf zahir dan Batin


Selamat Hari Raya Maaf zahir dan Batin dari Fatin yaa.. soryy late wish.. busy dengan kerja masing-masing.. maklumlah raya kan.. so far? Raya korang macam mana? best tak? kalau Fatin, emm.. macam mana ya?? hihi.. actually sejak umur semakin meningkat ni, suasana Raya macam dah tak semeriah dulu masa zaman budak-budak.. kalau zaman Fatin kecik-kecik dulu, memang suasana Raya tu lah yang paling dinanti-nanti.. sebab best sangat.. main ja ingat.. tak perlu bantu kat dapur, tak perlu layan tetamu.. bila balik kampung, main mercun dengan cousin.. malam sebelum raya pertama tu lah yang best sangat.. sepupu-sepupu Fatin semuanya balik kat kampung.. dulu time kecik-kecik family fatin selalu balik kat kampung sebelah bapa kat Tambunan.. memang best sangat raya time tu,.. malam sebelum raya pertama tu masak lemang.. wahh.. begitu juga dengan raya kat kampung sebelah mama.. best tu memang sangat best.. masa tu ada dua orang lagi aunty fatin yang belum kawin dan kami memang rapat dengan mereka,, di mana-mana nak pergi mesti dibawa.. even nak mercun pun di belikan.. haha.. tapi suasana meriah tu dah berakhir lah.. huhu.. sebab apa? sebab dah tak bebas lagi macam budak-budak.. tu sebab kita kena hargai setiap detik yang berlaku dalam hidup kita.. bila dah tua, kenangan zaman muda tu juga yang akan dirindui, hehe.. 

**** 
hmm.. setakat ni fatin tak buat open house lagi.. sepatutnya raya ke-3 family fatin buat open house.. tapi sebab ada masalah air, so tak jadi nak buat.. sejak gempa bumi yang melanda Ranau bulan lepas, memang stuck habis semua kerja.. air paip tak ada.. so raya tahun ni, kitaorang buat ala kadar ja.. hehe.. tapi yang penting dapat beraya dengan family.. 

so far, raya tahun ni fatin dah round 5 buah rumah dah.. haha.. raya pertama dan kedua.. tu ja.. fatin ni memang terkenal dengan sifat suka berkurung kat rumah.. susah sangat nak bawa pergi mana-mana majlis.. pemalas nak jalan.. fatin memang tak suka jalan-jalan.. memang fatin suka stay kat rumah.. bukannya apa.. asal kena panas sikit ja, jalan jauh sikit ja, mula la datang migrain fatin.. selalu fatin sakit migrain 5-6 hari baru sembuh.. tu sebab fatin lebih suka stay kat rumah.. hehe.. 

****



p/s : jangan makan sangat kuih raya.. nanti sakit perut.. hehe.. 

ok lah.. setakat ni ja entry fatin untuk hari ni yaa.. see you again reader(s).. jangan lupa kongsikan moment raya anda semua.. hehe... mesti best kan? hoho.. 

jumpa lag di entry seterusnya.. Assalamualaikum :)


Monday, 29 June 2015

Semester Break


Hai.. hai.. haii... it's been a long time after my last footprints here.. so,im back ^^.. is anybody here? btw tq so much for being my faithful reader(s) even there's nothing special about my stories because all of my post is just about my life so im gonna be thankful of that.. heeeee.. so how days you been? well. im sorry for being so quiet within 3 months.. i had so many work to do, plus i had nothing interseting story to share as you know that im always with my blank idea and i don't know what to write about and all that i can share is about the things that happens in my life everyday... yeah you got it? but it doesn't mean that i can share my personal story here.. peace ^^

*****

*****
Actually, im already at my H O M E ..... wiheeee.. it's been 5 days already i return to my home.. well, it's semester break.. we have a long period of holidays at about 2 months so at this time im FREEDOM !!. no assignment to do, no presentation and no study.. im so happy buat sometimes im getting so bored because i don't even know what to do.. i need to find part time job.. if there is no part time job during my semester break then there is no money for me.. i had no money to buy my stuff.. arghh.. this is so stressful !! arghh.. my hand, my muscle still in that pain.. so pain.. it's pain..Muscle Cramp.. 

*****
so, others is im too nerveous waiting our semester 2 result.. i hope that i will achieve my target for this semseter 2.. yeahh.. and finally, we've done our first year.. another 3 years left (6 semester).. i need to finish my degree as soon as possible.. i hate staying at the hostel for a whole time.. it just makes me to feel dizzy all the time.. hahahaha.. 

*****

Maybe that all for today.. i have work to do so see ya' byeeeee...

Wednesday, 22 April 2015

22 April 2015-wednesday

Hye hye hye??? is anyone still awake? hoho.. it's 1:29 AM already while i still infront of my lappy doing my assignment ..i don't know when can i finish this work.. arghh,.. im just stress right now.. so,i have to find more than 5 journals for each assignment.. see? im so busy.. even i don't have any time for my own self.. stayed at this dorm everyday after lect,affected me so much.. so stressed,and i just want to go home!! there're six presentation left and you know next month is our final exam.. i can't even do some revision every night..i wasted my time for this work..yes! i mean it a lot.. sometimes im going to skip my class cause im too tired,slept late last night and woahh my eyebag!! i hate it.. hehe.. 

****

Yes.. one things that disturbing me everytime i have to do my work is "WIFI".. well you know, when im free, there is no connection in our dorm.. but,when i getting sleepy,the signal of the internet connection  is good.. this is very good.. i give it 5 star.. you know why i always stayup late? because of this things.. WIFI UMS.. the connection will clearly good and strong after 1:00 AM.. midnight babe.. hahahaha.. **Tiada pilihan lain kan**
so after this i should go rest and sleep within 4 hours and wake up again to settle this assignment..

****
 actually im not going to tell about my work.. here is the real purpose why i'd been here **BloGGie**
today is 22/04/2015 Wednesday..ini hari perkenalan antara Fatin dengan seseorang yang sudah lama bertakhta di hati.. hehe.. siapakah orang tu?? well, i should't tell here right now.. so let it be my secret :)
Kami dah mula kenal sejak Fatin form 5 lagi.. kenal pun tak pernah dirancang.. semua ni secara kebetulan lah.. so,start detik tu, kami jadi kawan sampai skrg.. status? hoho.. maybe taken kot kan?? hee.. tu tak boleh dipastikan lagi.. insyaAllah kalau dia jodoh Fatin,nanti Fatin akan kenalkan dia kat sini ye.. hehe.. Susah juga nak pertahankan hubungan jarak jauh.. kita hanya berhubung melalui smartphone **Upgrade sikit ayat** hehe.. kan2? memang agak susah.. just pegang asas ni ja.. insyaAllah bertahan.. kepercayaan,kejujuran dan kesetiaan.. tiga aspek ni saling berkaitan.. kurang satu, memang hubungan takkan kekal.. hoho.. tips orang berpengalaman lah kononnya ni.. hee.. 
tapi adik2 yang masih sekolah tu, study lah dulu ya baik2.. jangan ingat nak bercinta dulu.. pelajaran tu penting.. masuk U nanti cari lah yang boleh dijadikan teman sehidup semati.. apa2 pun pelajaran tetap diutamakan :)

**** 
Sedikit ucapan untuk teman sehati sejiwa *laugh* :3

Thank you for always love me for who i am.. even im not perfect, pakai tudung senget2, tidak tau bergaya.. perempuan paling ganjil tidak kenal alat makeup.. but you said, "i just like the real you,without makeup or anything,you natural pretty" .. i know it.. and thanks for always support me and never getting bored knowing me,be my friend.. and i like all about you.. my first love ever!! I Love you <3 Mr.S...

Gudnyte fellas~


Monday, 20 April 2015

Morning

Hello fellas.. hai again.. well im no longer active posting anything at my blog for this time.. im quiet busy with my own work.. so many assignment to do and presentation is waiting for us..ohh.. it so difficult.. even i can't manage my time wisely.. there are so many assignment that have been given,but you know,, jadual kelas sangat padat setiap hari,.sampai kelas terus sambung buat kerja.. this is real life.. kalau dulu lah sy tau betapa susahnya jadi pelajar U,emm mungkin sekarang sy dah masuk bahagian Kementerian Kesihatan. at least,walaupun kerja byk dapat juga rest hujung minggu.. kalau ni,hmm susah sangat.. ahh.. kenapa mengeluh pula ni.. syukur lah nak dapat masuk U.. orang lain teringin masuk tapi tiada rezki.. yang dah masuk tu kenapa mau mengeluh lagi. Allah. bukan niat diri ini tidak mensyukuri segala nikmat-Mu cuma tidak tahan dengan tahap stress level entah berapa sudah.. hee.. it's okey.. itu namanya ujian.. hati kena kental.. semangat kena kuat.. bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian.. :) 

**********

hari ni tidak pergi kelas.. sebab gastrik.. ini lah penyakit ni kalau tidak jaga pemakanan.. i still remember that last month after sem-break i'd stop taking caffien..im coffee lover's.. yes.. that is truth of my self.. and you know what happened after that? memandangkan di bilik tiada minuman lain selain nescafe jadi terpaksa lah minum..then gastrik..sangat sengsara.. kepada adik2,kakak2,abang2 diluar sana jaga lah pemakanan ya.. hehe.. tubuh sihat badan cergas.. nguehehe..so pagi ni, rest kat bilik ja lah.. tak tau mau buat apa lagi.. hehe? assignment? alahh. cukup lah..perut tengah sakit ni.. hehe.. 

***********

then memandangkan tiada kerja yang mau dibuat, so tengok2 gambar lama.. gambar zaman sekolah lah kan .. ehh tiba-tiba rasa rindu tu datang.. rindu-merindu.. rindu mau jumpa kawan lama, rindu mau jalan kesekolah tiap pagi.. boleh dikatakan lah sy orang pertama yg selalu datang awal ke sekolah.. *bangga* hahaha.. aduhh rindunya dengan mereka ni *Eyla,Anna,Matul,Meng,Dadi*
kenapakah? kenapakah harus terpisah? kadang2 hati ni ada masa2 datang cemburunya,, cemburu bila kawan lama kita dapat kawan baru.. huhu.. tapi itu biasalah kan,, haha.. yg penting kita di sini tidak dilupakan.. sungguh sy sangat merindui zaman sekolah.. kalau lah masa dapat diputarkan semula.. kita boleh perbaiki diri dari kesilapan masa lalu.. betul tidak? hehe.. syukur lah.. kita semakin membesar.. semakin matang.. pemikiran kena lebih terbuka luas.. timba ilmu pengetahuan sebanyak mungkin.. kita manusia yang dikurniakan akal fikiran.. berfikir dengan matang tu membuktikan yang diri kita dah betul2 dewasa.. hehe.. 

************



p/s : sahabatku until Jannah.. i love them forever.. hehehehehehe.. kenangan form 6..

Okey lah itu sahaja utk pagi ini... ada masa nanti sy akan update entry seterusnya.. maaf lah k kalau guna "sy" sy itu singkatan dpd saya!! hoho.. Sabahan.. but who cares kan.. hahaha..kbye~