Wednesday, 7 January 2015

Can't wait to come back home★★

Assalamualaikum. .heyyy. .im back. .ahaa. .active mood. .hehe. .terasa rajin pula menaip . . mau tenangkan fikiran sekejap. .yesss. .done packing! packing what? my things lerr. .maklumlah cuti-cuti Malaysia sudah. .sebulan mahhh. .heh. *sigh* :3 . .well,there are so many things i have to bring and return it all at home. .barang2 saya di sini,fuhh. .penuh. .tapi masa mula2 dtg sini,rasanya barang tak banyak pun. .nahh. .tanda2 shopping berabis d kk. .ok lah ok. .yg penting barang2 ni mau di angkut balik rumah. .tapi bukan semua lah. .mati lah sudahlah naik bus seja. .alahai. .sudahlah kurus. .mak aiii. .patah tulang woo. .hahaha. .nanti cuti semester dua ni memang semua barang perlu di angkut. .tapi mungkin time tu mau minta ambil family lah. .sapa lah larat mau angkat banyak barang. .berat. .lain lah kalau ada guard kan? hehe. .finally. .cuti suda. .sekian lama tidak balik rumah. .rindu Ranau. .mau feel sejuk2 time di kampung. .lama tidak rasa suasana macam tu. .rindunya. .hee. .plan mau cari kerja part time,tapiii. .sebulan tu sekejap seja kan? mana ada yang mau ambil pekerja kalau sebulan saja. .nanti lah cuti semester 2 . .3 months ok? yeepy. .gembiranya. .dan masa tu akan terpisah dengan rumate tercinta. .Kakak Hana,dan dua adik Yaya dan Ipah. .well,i will miss them. .even sometimes we fighting,but well i will miss them. . :(

*
*
*

macam tiada semangat sudah mau study ni. .asyik ingat mau balik rumah saja. .aduhh. .esok lagi tu paper falsafah. .lain lagi falsafah sejarah hari tu . .esok falsafah pendidikan. .well see? there are so many type of philosophy. .and it's killed me so muchh! stress sangat bah mau study semua lah fakta. .adoyaiii. .fakta fakta. .apa boleh buat. .lama-lama expert lah . .don't worry. .huhu. .

*
*
*

emm dalam falsafah pendidikan ni banyak kaitan dengan sejarah juga. .tapi ia lebih kepada pendidikan lah. .kena tahu konsep falsafah dengan betul. .baru kita boleh faham. Falsafah tu apa? ini dia konsep Falsafah :

*falsafah ni adalah drp bahasa Yunani iaitu philos : CINTA dan sophos Kebijaksanaan. .so falsafah ialah mencintai kebijaksanaan. .tokoh pertama yg menggunakan istilah falsafah ialah Phytagoras yg mengelarkan dirinya sebagai philosophos (pencinta kebijaksanaan).

perkembangan falsafah pendidikan ni ada tiga tahap perkembangan. .pertama FP sebelum kemasukan British,FP selepas kemasukan British,dan FP selepas merdeka. .senang seja sebenarnya subjek ni kalau faham dan hayati betul2. .yang paling penting kita kena tau dalam falsafah ni ada 4 cabang ilmu. . antaranya Metafizik@ontologi,Epistemologi,Aksiologi dan Logik. .hah istilah tu susah kan mau ingat? hehe. . hah adik2 junior d luar sana yang mau ambil course pendidikan macam kakak ni,study lah ya elok2. .course ni memang senang sangat kalau rajin study. .so gud luck. .hehe. .

*
*
*

kesitu lah pula saya. .haha. .takpa. .study di sini bah. .esok kan exam. .dpt juga praktiss minda. .alahai. .ok lah. .penat sudah ni,penat otak mbaca seharian. .penat packing lagi. .huh. .nanti ada masa saya akan update lagi entry baru. .itu pun kalau rajin. .bila dah pulang rumah,mana lah dapat on blog. .asyik melayan karenah anak buah dan adik sepupu yang masih kecilll. .hehe. .i miss them. .

ok lah gudnyte. .Assalamualaikum. .see ya later ヽ(^。^)ノ

↘my thingss. . -_-# sabor lah nak. :3

No comments: