Saturday, 29 August 2015

Feeling confuse T_T

huh.. lebatnya hujan petang ni.. eh baru kemarin fatin post pasal "gegaran last bulan lepas, dan berharap tidak ada gegaran susulan lagi" .. tetapi, Allah lebih mengetahui segalanya.. semalam at around 7 o'clock gitu la kalau fatin tak silap.. rumah seakan2 bergoyang .. tapi fatin tak peduli pun sebab maklumlah rumah fatin memang ramai budak2 kecil .. bila berlari2 kat atas rumah memang begoyang habis lah rumah ni.. bila cek facebook, nampak post kawan2 tentang gegaran susulan kat Ranau tadi.. tapi kenapa fatin tak rasa ya? hahahah.. maybe sebab ingat budak2 berlari kot.. heh.. lupakan je lah.. apa yang penting doakan la keselamatan kitaorang kat Sabah ye.. semoga di jauhkan dari perkara yang tidak baik.. sebarkan aura positif.. hehe.. 

jom kita berthrowback .. fatin nak throwback gambar fatin time first year semester II kat UMS.. hahaha.. perlu juga ke? 

*
*


jeng-jeng.. haha.. lepas graduate nanti Fatin akan jadi Cikgu .. semoga semuanya berjalan dengan lancar.. -sebarkan aura positif- wuuwuu.. sebab apa? emm sebab tak semestinya kita yang ada degree ni sudah tentu dapat kerja.. tu yang fatin risau sangat... dulu dah dua kali dapat tawaran SPA8 tu... fatin dapat Jururawat dan Medical Assistance.. fatin confuse nak pergi ke tak nak sebab masa tu fatin dah nak graduate dah untuk form 6.. selangkah ke menara gading so memang fatin bingung sangat time tu..

maklumlah juga fatin ni memang tak suka kos perubatan.. fatin tak tau lah kenapa..bagi fatin, jadi student medic ni kena tempuhi pelbagai cabaran.. fuhh.. even nak jejakkan kaki ke hospital pun fatin tak sanggup. kadang sakit fatin diam sebab tak nak ke hospital.. hehe.. bukan fatin nak memilih sangat tapi fatin memang tak boleh fokus study kalau kos yang fatin ambil tu fatin tak suka.. ikutkan gerak hati sendiri kan? nanti menyesal tak boleh diundur lagi.. sob sob..

dari dulu, sejak fatin umur 5 tahun lagi (ha jangan sangka budak 5 tahun tak ada cita2, haha) fatin dah berazam nak jadi cikgu...fatin memang suka sangat mengajar budak-budak kecil ni khususnya budak-budak tadika.. comel je fatin tengok.. 
lepas tamat form6, fatin apply kos pendidikan.. fatin percaya Allah dah aturkan jalan yang terbaik untuk fatin, Alhamdulilah.. segala usaha fatin tak sia-sia bila dapat tawaran kos yang memang bidang fatin nak ceburi sejak kecil iaitu bidang Pendidikan.. 

Start masuk kat Universiti Malaysia Sabah, memang fatin rasa janggal sedikit sebab fatin masih tak faham dengan sistem pemarkahan, pencapaian dan penawaran kursus.. fatin agak confuse juga "eh keluar U nanti nak jd guru apa lah?" haha.. tu fatin selalu fikirkan.. sebab time isi UPU hari tu pun Fatin apply Pendidikan Dengan Sains Sosial.. fatin apply je.. fatin tak tau pun nanti subjek apa yang fatin akan study.. masuk je UMS baru lah fatin tau, yang fatin major subjek Sejarah dan minor subjek Geografi.. 

sebelum tu, semester 1 kitaorang belum ada pemilihan major dan minor lagi.. semester II baru lah penentuan major/minor.. sem III ni dah confirm dah fatin akan ambil major sejarah.. hoho.. lagi sedih, fakulti kitaorang tak ada pengambilan junior .. 2tahun akan datang baru buka penawaran untuk kos pendidikan sains sosial .. mengapakah?? memang lambakan guru meh sekarang?? sedihh -sebarkan aura positif-

fatin memang tak suka sejarah mahupun geografi.. sejak dulu, fatin nak jadi guru sains or matematik.. tapi rezeki Allah tu luas sangat.. biarlah Allah yang tentukan. kita sebagai hamba-Nya perlulah sentiasa bersyukur.. bukan senang nak dapat sambung degree.. ramai yang nak sambung degree tapi tak ada rezeki.. so fatin kenalah bersyukur.. tak boleh memilih sangat.. even fatin tak suka subjek fatin tapi biarlah redha je lah.. semoga fatin cepat2 jatuh cinta dengan Sejarah.. walaupun fatin tak suka politik.. tapi apa boleh buat.. kan? 

-apalah nanti anak murid akan tanya kat fatin ye? maybe mereka akan tanya soalan bonus kut.. mengapa Cikgu fatin kecil? arghh memang dari dulu fatin dah masak dengan soalan tu.. hahaha-

*
*
*
pasal result pula.. fatin rasa so far ok jer result first year.. minggu depan naik second year dah.. dah jadi senior lah pula ye.. hahaha.. tapi fatin rasa nak kurangkan tidur dah lepas ni.. huhu.. nasib pointer turun sikit je sem II.. amaran buat diri yang selalu leka.. hehe..harap semester III fatin jadi budak baik lah.. betul kata pensyarah fatin tu.. sem I memang belum keluar lagi tanduk tu.. sem II nah start dah tanduk tu keluar.. hahaha.. escape lect.. sehhh.. memang tak berbaloi langsung keluar duit beribu2 untuk tanggung kos pengajian kalau tak da usaha nak perbaiki diri.. mungkin fatin patut dikaunselingkan lah kali.. hehe.. tapi alangkah baiknya kalau kesedaran tu ada dalam diri kita.. 

*
*
*


Bakal-bakal pendidik sekolah menengah.. inshaallah .. all the best my classmate..

another 3 years to go.. then freedom.. tapi masih panjang perjalanan untuk melangkah ke alam pekerjaan.. kawan2 fatin yang masuk maktab selepas SPM maybe dah nak graduate dah tahun depan.. kawan-kawan fatin yang ambil medic pun tahun depan kerja tetap dah.. tu sebab fatin sebut sekali lagi.. Rezeki orang tak sama.. ada yang cepat ada yang lambat.. apa yang penting, tawakal mohon Allah permudahkan segala urusan.. hehe.. 

Notes :
walau banyak masalah yang menimpa.. jangan terlalu meratapi kesedihan tu.. senyumlah sebab setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. 

Tu je coretan untuk petang ni.. jumpa lagi entry seterusnya.. Assalamualaikum ^^


1 comment:

munirah mansor said...

Rezeki Allah sangat luas. Keep believing in Him